ÅRETS RYTME OG ÅRSTIDSFESTER
HØSTFEST
I august måned, når vi mødes igen efter ferien, er haverne fulde af frugter og grøntsager. I børnehaven synger vi om frugter og om bondens arbejde med kornet. Vi tærsker korn og skiller avnerne fra kornet ved hjælp af vinden, og så er vores korn klar til at blive malet. Det foregår med en bordkværn, og det er magisk at se de små korn blive til det fineste hvide mel. Af melet bager vi et høstbrød til høstfesten. Og vi kværner smør til brødet. Hø og halm kommer ind i børnehaven. Til festen medbringer børnene en høstkurv med blomster og frugt hjemmefra .Så pynter vi op ude og inde og synger og danser høsten i hus.
SCT. MICHAEL
Den 29. september er efter gammel skik Sct. Michaelsdag og vi fejre dagen. De største af børnene finder grene i skoven og laver ”stjernesværd”, som vi bruger til festen. Vi hører Michaels eventyr og synger sange om at være tapre riddere. På festdagen er der en særlig højtidelig stemning. Alle iklædes ridderkapper, og sammen går vi rundt om Michaels-bjerget, der står strålende på stuen med krystaller og lys. Vi besøger også smeden til festen, han skal smedje en krog til Sct. Michaels kappe, en hestesko og/ eller et sværd. Det er fascinerende for børnene at følge smedens arbejde. Smeden slår med den tunge hammer og slår rytmisk på jernet, der kommer fra den glødende varme ild. Bagefter afkøle dets i den kolde vand, så det sprudler og hvæser som en drage. Alt imens synger børnene de sange som de har lært om den stærke smed. I haven sætter vi blomsterløg i jorden, som dværgene skal holde varme under den lange vinter. Til fastelavn ”vækker” vi blomsterløgene med vores fastelavnsris.
LANTERNEFEST
I tiden inden lanterne festen forbereder børnene deres lanterner. Vi maler akvarelpapir i røde og gule farver og klipper sol, måne og stjerne på lanternen. Inde i lanternen sætter vi små stearinlys. Vi tænder et lys, så det kan skinne for os – og for andre. På dagen mødes alle børn og deres forældre kl. 17 i børnehaven og går med deres tændte lanterner ud i mørket, mens vi synger vores lanternesange. Hvis vi er heldige møder vi den gamle Morten, der har sin sæk fuld af sol-, måne- og stjernekager.
Måske spiser vi sammen medbragt risengrød, ved bålet i haven inden vi går hjem i seng.
JULEBAZAR
Bazaren på Steiner Skolen i Vejle har eksisteret siden skolens start. Naturbørnehaven er nu blevet en del af Bazaren, og vi glæder os over at deltage. Bazaren er et fantastisk arrangement, der afholdes den sidste lørdag i november. Det er et arrangement, som forældrene er initiativtagere til, og det er udelukkende baseret på, at det er forældrene, der laver arbejdet på og omkring Bazaren.
Bazaren skal ses som et socialt arrangement, hvor vi har en hyggelig dag for både elever, lærere, forældre, bedsteforældre, venner og hvem der ellers har lyst til at komme. Målet er samtidig at tjene lidt penge ind, som gives til skolen og Naturbørnehaven.
ADVENTSSPIRAL
I tiden op til adventsspiralen øver vi os på sange om Maria og det lille barn, som hun bar under sit hjerte. Vi henter gran og mos fra skoven og lægger det i form af en spiral på gulvet og pynter rummet med røde æbler og røde roser. I midten af spiralen står et stort tændt stearinlys. Børnene sidder rundt om adventsspiralen med hver deres lys. De går på skift ind i spiralen til det store lys, hvor de tænder deres eget lys og igen går ud gennem spiralen. Vi sidder i kredsen og synger og nyder den højtidelige stemning, ro og andægtighed, der naturligt breder sig.
NISSEFEST
I december synger vi jule- og nissesange. Vi bringer vinterskoven med ind i varmen og pynter op til hyggelig juleafslutning.
Børnene kan en dag invitere en nisse med hjemmefra – til festen i børnehaven. Og nisserne deltager i formiddagens sanglege og ved spisning. Vi spiser risengrød med smørklat og kanel – og drikker julesaft.
HELLIG TRE KONGER
Hellig tre konger fejringen fører børnene fra højtiden i julen over i det nye år. Vi synger “Dejlig er den himmel blå”, tænder det tregrenede helligtrekonger lys . Vi klæder os ud som de tre konger, på skift, og spiller” Hellig tre konger spil”.
LYS I MØRKET krystalfest
Mens vi venter på, at lyset kommer tilbage, pynter vi et bord med krystaller .
Vi hører eventyr om dværgene, der passer på naturen. Vi hører om de store blå bjerge, hvor bjergkrystaller og ædelstene funkler i dværgenes lygteskær. Og vi synger om iskrystaller og snefnug, som vi ser og mærker i skoven. Vi klipper iskrystaller i papir og pynter op i kong vinters snelandskab.
FASTELAVN
Til fastelavn er børnehaven forvandlet til et eventyr. Vi mødes udklædte som riddere, prinsesser, alfer, trolde, dyr eller …
Vi bruger gerne vores fantasi, men bruger ikke masker, da det måske skræmmer de mindste børn. Vi synger fastelavnssange, hører fastelavnseventyr og spiser fastelavnsboller. Og så riser vi for de små blomsterløg, som vi plantede i haven under Michaelsfesten, ved hjælp af vores fastelavnsris.
PÅSKE
Påsken er frugtbarhedens tid, hvor naturen igen begynder at vågne efter vinterens dvale. Ægget er fra gammel tid et tegn på frugtbarhed. Vi maler påskeæg og hænger dem op i påsketræets grene, sår karse i små bakker, pynter med gult for solen og grønt for planterne. Til påskefesten møder alle børn i festtøj. Vi siger godmorgen og går så i skoven for at lede efter æg, som påskeharen måske har lagt til os i de reder som vi har lavet dagene forinden. Vi synger og leger sanglege, hører påskehistorie om haren, om kyllingerne m.m.
PINSE
Pinsen fejrer vi også i skoven. Vi laver små hvide pinsefugle af papir, som vi binder fast til en gren og flyver ud i foråret med. Vi blæser sæbebobler, der flyver med vinden mod den blå sommerhimmel og ønsker gode ønsker. Alle børn møder i lidt hvidt sommertøj. Vi går samlet i skoven til et særligt sted, hvor vi spiser kage og evt. drikker hjemmelavet hyldeblomst saft og måske hører vi eventyret ”Askepot”.
SOMMERFEST
For de børn, som skal i skole efter ferien og som derved afslutter deres børnehavetid, holder vi en lille afskedsceremoni. De får et par ord, en blomsterkrans og et minde fra børnehaven. Alle børn vil få deres tegninger og malerier med hjem – smukt indbundet. Herefter er der sang og sangleg i fællesskab. og så går vi til et smukt dækket festbord evt. i skovbunden Alle familier medbringer lidt godt til fælles glæde. Og så ønsker vi hinanden en god sommer.