D. Æstetik og foranderlighed i børnenes opholdsrum

Hjemme i institutionen/ i huset:

Det er vigtigt for os i vores institution, at børnene møder et æstetisk udtryk i børnehaven, og at rummet har den rigtige udformning, det rette lysindfald og naturlige udtryk, så barnet får den rigtige sanseoplevelse.

Derfor er vores hus lavet af ”gode” naturlige materialer; vi har ovenlys og en hyggelig hjemlig indretning med inventar, som også er lavet af ”gode,” naturlige materialer. Huset er af ældre dato, og dette ses også.

  • Huset og haven har en overskuelig størrelse for barnet.
  • Væggene er holdt i farver, der stimulerer barnet. Der er æstetiske billeder på væggene; billeder der taler til børnene, og som af og til bliver skiftet.
  • Da det er et ældre hus, forsøger vi at holde så pænt orden som muligt, da det ellers let kommer til at virke snusket.
  • Vi fornyer og forskønner løbende hus og have men beholder den hygge som huset emmer af, da det netop er et ældre hus.
  • Når nye forældre træder ind ad døren, siger de ofte.” Hvor er her hjemligt og hyggeligt”. Det er netop dét, vi tilstræber; det er vigtigt for os, at barnet kommer til at opleve, at det føles som var det er deres andet hjem.
  • Vi har et par store grønne planter, og vi har altid friskplukkede blomster i vase i sommerhalvåret. Ellers køber vi lidt blomster hos gartneren.
  • Vi har et ”årstidsbord”, hvorpå vi pynter med årstidens ting udefra og ting, som vi selv laver, og som passer til årstiden. Dette er af gode grunde et foranderligt område, hvor børnene gerne må være med til at lægge ting, som de finder i naturen eller selv laver. De må også gerne lege med tingene fra bordet, blot ikke fjerne dem.
  • Alt har sin faste plads i huset, og når vi rydder op, lægges tingene på plads og gerne på en måde, så de ikke bare smides i kasser men sættes pænt. F.eks. står altid et landskab (en bondegård med dyr og en traktor, biler m.m.) og indbyder til leg. I dukkekrogen ligger dukkerne med tøj på/ eller dyne på i deres seng.  I dukkehuset stilles møblerne, så det ligner et hus og ikke en rodebutik. At holde orden i legetøjet er børnene med til efter endt leg/dag.

I haven:

  • I haven går vi dagligt og river i gangene og samler affald væk i komposten m.m.
  • Vores have er lille og derfor lidt slidt, men børnene elsker deres have/legeplads. Vi iagttager, hvad børnene holder af at lege, og så prøver vi at tilgodese dette. F.eks. har vi et nedløbsrør, som pedellen ville føre ned til kloak, så vandet kunne løbe ud dér frem for ned i haven – men vi sagde nej tak! For børnene elsker at hente vand fra dette sted, og der kan af og til være 5- 8 børn eller flere, som er i færd med at lave render og give vandet mulighed for at løbe ned gennem haven. Så må det se lidt mindre pænt ud der. Den gode leg er vigtigst.

I skoven:

  • I skoven går vi halvdelen af året til vores ”sommersted” ved skrænt og bæk og den anden halvdel af året til vores ”vintersted” i skoven ved kanten af skolens grund, så vi kan bruge skolens toiletter, Vi her har fået bygget et lille skovhus, hvor vi f.eks. kan spise madpakker i og søge læ, hvis det bliver for koldt.
  • Skoven forandrer sig hele året alt efter årstid, vejr og vind, og der igennem bliver vi givet så mange forskellige muligheder for leg og læring.
  • I skoven finder børnene af og til nye områder, som de efterfølgende leger ved i månedsvis. Det, at de har muligheder for at opdage nye områder, er godt for deres udvikling. Ligeledes kan forskellige børn søge forskellige steder hen i naturen alt efter interesse og lyst til evt. at finde deres eget sted. Men i midten er vores base; en cirkel/et ”rum”, hvor der f.eks. er blomster, sammenklappelige stole, underlag, presenning, kaffe til de voksne, vand, knive, tæpper m.m. Her befinder sig næsten altid en voksen, som man kan søge til.
  • Vi har af og til ændret lidt/evt. udvidet lidt på vores ”usynlige hegn”, for at børnene kunne få nye områder at lege og opholde sig i.